Graffiti op canvas

23 maart 2020

Graffiti op canvas

Canvas is een platform die op vele universiteiten en praktische universiteiten wordt gebruikt. Op dit platform worden alle hoorcollege materialen vrijgegeven en worden er oefentoetsen gepubliceerd. Het kan bijna worden gezien als een soort klaslokaal. Het is namelijk ook mogelijk om te communiceren via Canvas; dit kan zowel met de professoren, als met de medestudenten. Op praktische universiteiten wordt er vaak geëist dat de studenten doelgericht samen leren werken. Canvas stimuleert dit principe door de mogelijkheid te bieden om het communiceren over school en privé zaken gescheiden te houden. De genoemde situaties zorgen er dus voor dat studenten van alle leeftijden bekend zijn met het woord “canvas”. Velen weten echter niet dat dit woord ook in andere vormen gebruikt kan worden. Canvas kan ook een basis zijn om op te tekenen, of te schilderen. Canvas kan ook een basis zijn voor het maken van een collage, wat kinderen op de basisschool vaak gebruiken om hun droomvakantie uit te beelden.

Graffiti op canvas kan figuurlijk zeer uitdagend zijn

Graffiti op canvas is een vorm die vrijwel onbekend is bij de jongeren. Sommige jongeren zijn bekend met graffiti, maar erkennen deze vorm van kunst alleen als vandalistische kunst. Andere jongeren zijn bekend met graffiti, omdat zij zelf van kunst houden en graffiti als een vrije vorm van kunst zien. Graffiti op canvas is niet te vinden in hun vocabulair, puur omdat zij er nooit aan hebben gedacht. Jongeren zien graffiti op canvas niet als een mogelijkheid. Dit komt dus omdat de ene stroming van de jongeren graffiti als vandalisme beschouwd, en vandalisme is niet te vinden op canvas. Tenzij er over een normaal schilderij heen is gespoten in een museum, dan heb je ook graffiti op canvas, maar de graffiti op canvas is dan zeer strafbaar.

Graffiti op canvas is een vorm die vrijwel onbekend is bij de jongeren

De andere stroming van jongeren vindt graffiti een vrije vorm van kunst. Dit houdt in dat je met graffiti alles mag doen wat je maar wilt. Dit houdt ook in dat de graffiti bijna altijd op plekken wordt aangebracht waar men het niet verwacht. Op plekken waar het dus eigenlijk niet zou mogen, maar waar het geen verdere schade oplevert. Plekken als deze zijn vrachttreinen die niet meer rijden. Vrachtvervoer dat niet meer rijdt, staat vaak jaren op dezelfde plek. Niemand kijkt er meer naar om, want ze zijn te verrot om nog op te kunnen knappen. Het vervoer is daarnaast te grootschalig om eventjes te kunnen vernietigen. Graffiti op canvas zou het hele idee van vrijheid dan volledig ontkrachten. Graffiti op canvas zou dan te beperkt zijn. Het klopt dat graffiti op canvas letterlijk betekent dat er binnen de lijntjes getekend moet worden, maar graffiti op canvas hoeft niet altijd even braaf en saai te zijn. Graffiti op canvas kan figuurlijk zeer uitdagend zijn.

Het is dus aan de jongeren om in te gaan zien dat er meerdere vormen van kunst spannend en uitdagend kunnen zijn. Er hoeft niet altijd vandalisme aan te pas te komen en je hoeft er zeker niet altijd voor uit huis. Het is aan ons om de jongeren alle andere vormen van kunst bij te brengen.

Tim Rodermans

Tim Rodermans, 36 jaar en naast gymleraar in het Voortgezet Onderwijs ook graffiti artiest. In mijn jeugd heb ik met veel passie graffiti beoefend en in verschillende graffiti bladen gestaan. Na een lange pauze begon het toch weer te jeuken en na wat verschillende graffiti kinderkamers te hebben gedaan en veel positieve reacties en aanmoedigingen te hebben gekregen ben ik mijn eigen bedrijfje gestart.

Begrepen
Deze website gebruikt cookies voor de performance & statistieken. Meer weten